Hvordan læses .ps filer?

Når først artiklerne er pakket ud skal de jo printes ud eller vises på skærmen. Hvis du vil printe dem ud kræver det at din printer er en PostScript printer. De fleste moderne Laser printere opfylder dette krav. Hvis du vil se artiklerne på skærmen skal du have en PostScript 'view'er. For læse .ps kan man f.eks. bruge GSview, som fåes til windows, linux, unix, mac, vms og OS/2. GSview i sig selv er ikke nok, der skal fra samme side også hentes noget der hedder ghostscript, for at få det til at virke.

Tryk her for at hente GSview og ghostscript. Siden kan virke lidt uoverskuelig, men kig under linket Obtaining AFPL Ghostscript x.xx på denne side vil der være en overskrift der hedder Windows 95, 98, ME, NT, 2000 or XP, hvor de to filer der skal hentes ligger. De hedder gsxxw32.exe og gsvxxw32.exe.

Vi har valgt at have artiklerne liggende i .ps format af flere grunde. Først og fremmest er det et standard format som (burde) understøttes af alle platforme. Kvaliteten af (papir) udskrifter bliver meget tæt på den trykte udgave: formler, figurer, skrifttyper et cetera gengives korrekt. Endelig er det nemmest for os, da vi alligevel arbejder med dette format når vi sætter bladet :-)

Ghostscript, Ghostview and GSview (open source)

Hvordan læses .pdf filer?

Vore filer liggger også i .pdf format som kan læse f.eks. med Adobe Reader eller Foxit Reader. Under linux og unix kan den gratis viewer xpdf bruges med fordel, da den er en del hurtigere.

Adobe Reader (freeware)
Foxit Reader (freeware)
xpdf (open source)

Filer der ender med .gz er komprimerede!

Vores postscript filer er pakket med gzip kompression, da overførselshastigheden derved forbedres væsentligt. Tiden det tager at pakke ud er stort altid meget lille i forhold til tiden det tager at sende over nettet. Hvis gzip er installeret rigtigt går det helt af sig selv, hvilket er tilfældet på de fleste linux og unix systemer. Under Microsofts Windows kan gzip'et filer kan f.eks. åbnes med et af de populære windowsprogrammer:

7-zip (open source - frit og gratis)