Gamma 148

Indhold

*: Dette format kan bruges, hvis man har en duplex printer - dvs. der printes på begge sider af papiret

Forord

Kære læser

Endnu et år er snart afrundet, og når vi kigger tilbage på de numre, der er udkommet i løbet af det, er vi på redaktionen stolte af at have præsenteret et bredt udvalg af fysikrelaterede artikler, foruden boganmeldelser, indlæg og opgaver. Tak til de mange forfattere, der har bidraget og til jer læsere for at give dem et publikum.

Nye portoregler fra det nye år betyder desværre, at vi endnu engang må opfordre vores abonnenter til at afbestille deres papirabonnement, hvis de har mulighed for at få bladet på anden vis -- enten ved at hente et eksemplar på Niels Bohr Institutet, eller at læse bladet på internettet, hvor det er tilgængeligt i pdf-format. Besøg vores hjemmeside for at læse mere om afbestilling, tilmelding af e-mail-abonnement og for at finde bladet i elektronisk form. Desuden er vi stadig meget interesserede i at få nye redaktører på Gamma. Er du studerende på Niels Bohr Institutet, og har lyst til at hjælpe til med at drive et inspirerende blad, så skriv gerne til os for at høre nærmere om, hvad vi laver.

Dette nummer byder på to artikler. Erik Johnson har bidraget med en artikel om opdagelsen af neutronen -- et spændende indblik i tiden omkring og hovedpersonerne i opdagelsen og udviklingen af fissionsprocessen. Mads Toudal Frandsen tager tråden op 50 år senere og fortæller om LHC og Higgs partiklen og fortsætter historien i næste nummer med en artikel om den nyeste forskning indenfor partikelfysiken.

Som altid er der desuden nyheder fra fysikkens verden og lidt hjernegrublere i paradokssektionen.

God læselyst,
Gamma