Gamma 142

Indhold

*: Dette format kan bruges, hvis man har en duplex printer - dvs. der printes på begge sider af papiret

Forord

I anledning af vores 35 års jubilæum lægger vi i dette nummer ud med indlæg, hvor et par af Gammas første redaktører skriver om, hvordan og hvorfor Gamma startede. Dette følges op af en af redaktørerne fra 90'erne.

Hvis man ser tilbage, er det ikke svært at få øje på, at Gamma er vokset en del siden dengang, hvor det blev trykt med sværteduplikator i kælderen af NBI for en lille udvalgt skare. I dag har vi har et oplag på 3000 eksemplarer, 100 besøgende om ugen på vores hjemmeside, mange læsere i Norden og nogle få så langt væk som i Japan.

Vi er vokset en del, men fundamentet i Gamma er stadigt det samme. Det er blevet nemmere og nemmere at få adgang til de nyeste informationer og nyheder på internettet, hvilket er fantastisk. Der kommer også flere og flere nyhedsmedier, der samler nyhederne fra alle kilderne og præsenterer dem på en let og overskuelig måde, men antallet af medier, der går i dybden med nyhederne og ikke er bange for at bringe formler og svært tilgængeligt stof stiger ikke. Gamma tilhører den sidste type og derfor tror vi ikke, at vi kommer til at drukne i mediehavet, da det vi tilbyder bliver mere og mere sjældent og forhåbentligt også ved med at være eftertragtet.

Udover jubilæumsartiklerne bringer vi i dette nummer to andre artikler. Den første, skrevet af Axel Brandenburg, Anja C. Andersen og Tuomas Multamäki, handler om homochiralitet. Artiklens emne kan beskrives som en del af feltet astrobiologi, hvor grundstenene for liv beskrives ud fra fysiske principper. Den anden artikel, skrevet af Klaus Mosegaard, handler om inverse problemer, hvad de er, og om hvordan man af og til kan løse dem. Endeligt slutter vi af med en anmeldelse af det store værk Dansk Naturvidenskabs Historie af Helge Kragh, samt nye opgaver og løsninger.

God læselyst,
Gamma