Gamma 141

Indhold

*: Dette format kan bruges, hvis man har en duplex printer - dvs. der printes på begge sider af papiret

Forord

Kære læser

Velkommen til årets første nummer af Gamma. I år er et helt specielt år for Gamma, da det er 35 år siden grundstenen blev lagt og det første nummer udkom.

Siden da er der sket meget. Utallige mennesker har bidraget til Gamma og været med til at gøre det til det blad, det er i dag. Teknikken har erstattet de håndskrevne formler med et fuldstændigt elektronisk blad, som alle har mulighed for at læse på vores hjemmeside www.gamma.nbi.dk og tilsammen udgør de 141 numre en fortegnelse over fysikkens udvikling gennem de sidste 35 år.

Vi håber, at I har været ligeså glade for at læse bladet, som vi og vores forgængere har været for at lave det, og jubilæet vil selvfølgelig blive behørigt fejret i løbet af året.

Dette forårsnummer af Gamma begynder sædvanen tro med en række nyheder fra de forskellige grene af fysikkens verden.

Dernæst følger to artikler. Den første artikel handler om kvantecomputeren og er skrevet af Jonatan Bohr Brask. Den anden artikel er skrevet af Mogens T. Levinsen og handler om Sonoluminescens (en introduktion til dette begreb kan findes i Gamma 127).

Vi har i dette nummer endvidere et læserbrev fra Torben Amtrup (som meget apropos var en af dem, der for 35 år siden startede Gamma) om Aspects forsøg. Svaret til læserbrevet kommer fra Anders Sørensen.

Derudover bringer vi en boganmeldelse og slutter af med en stor opgavesektion, der indeholder tre nye opgaver og svar på nogle af de sidste numres opgaver.

God læselyst,
Gamma