Gamma 136

Indhold

*: Dette format kan bruges, hvis man har en duplex printer - dvs. der printes på begge sider af papiret

Forord

Kære læser!

Velkommen til årets sidste Gamma.

Først og fremmest vil vi igen gerne takke alle, der er gået over til at modtage Gamma elektronisk eller printer den ud fra hjemmesiden, men vi håber dog også at mange flere vil hjælpe os ved at notere sig opfordringen, der stadig findes på bagsiden af bladet.

Som altid er der nyheder fra forskellige grene af fysikkens verden, inden vi tager fat i artiklerne, som der er to af i dette nummer. Den første artikel er skrevet af Stine West, der fortæller om sit netop afsluttede speciale. Den beskriver, hvordan hun har lavet simuleringer af fodgængeres dynamik ved at benytte random walks. Den anden artikel er skrevet af Pascal Hersen, der har studeret dannelsen af sandklitter, såkaldte Brachans, for at undersøge deres bevægemønstre og form.

Vi er desuden meget stolte af at kunne bringe et kort interview med Martinus J.G. Veltman, der modtog Nobelprisen i fysik 1999. Alexandru Nicolin har spurgt om hans syn på fysikken, og dens love. John R. Nielsen har skrevet en biografi om Veltman til at supplere interviewet.

Til dette nummer har vi to opgaver, og vær advaret. På trods af det gennemgående juletema, indeholder de både død og ulykker til at beskæftige de grublende hoveder.

Husk at vi også gerne modtager paradokser og opgaver fra læserne, omend de ikke behøver at være ligeså drabelige som vores.

God læselyst,

Gamma