Gamma 130

Indhold

Forord

Så er det endelig sommer igen og tid til sol, eksamener, grillfester, strandture, lange lyse aftener og endnu et sommernummer af Gamma. Velkommen til.

Vi lægger ud med Niels Asger Mortensens artikel om fotoniske krystalfibre. Her fortælles den spændende historie om optiske fibre med huller langs fiberens længderetning, hvilket giver båndgab, dvs. frekvensområder hvor elektromagnetiske bølger ikke kan udbrede sig. Mere generelt handler dette område om rumligt periodiske strukturer i dielektriske materialer. Dette er analogt til krystaller, som jo også er rumligt periodiske strukturer, hvilket her giver båndgab i energien. Heraf kommer navnet krystalfibre og ``fotoniske'' kommer fra, at det er fotoner der udbredes i lyslederen og ikke elektroner, som i det fast stof.

Dernæst er det tid til astronomi. Findes der andre levende væsener i universet end os? For at kunne svare på dette store spørgsmål må man først finde ud af om der er planeter om andre stjerner end solen. Dette vil Christian Vinter fortælle om i sin artikel om bl.a. mikrolinsning. Mikrolinsning er en metode til at finde andre planeter eksperimentelt, som udnytter at lys afbøjes af gravitionsfelter ifølge den generelle relativitetsteori. Desuden diskutere han andre metoder til at finde planeter på.

Sidste, men bestemt ikke mindst, har vi endnu en astronomiartikel skrevet af tidligere Gamma redaktør Michael Cramer Andersen. Han vil fortælle om mælkevejens skive og dennes dynamiske opvarmning.

Desuden bringer vi nogle nyheder fra fysikkens verden, en boganmeldelse og en opgave til sommervarmen.

Husk desuden, at vi med glæde modtager indlæg som for eksempel paradokser fra vores læsere.

God læselyst,

Gamma