forsiden

Γ Gamma 120Indhold


Forord

Velkommen til årets sidste Gamma!

Niels Bohr Arkivet var den 17/2-2000 vært for et seminar på Niels Bohr Instituttet i anledning af 400-året for at den italienske munk Giordano Bruno blev brændt på bålet. Bruno havde mange moderne synspunkter, som f.eks. at der findes uendelig mange planetsystemer som er beboede.

Jacob Schneider Petersen og Nikolaj Jack, der begge læser på Roskilde Universitets Center, har forfattet den første artikel i dette nummer. Artiklen handler om Giordano Brunos kosmologi og metafysik.

Derefter har vi en forholdsvis teknisk artikel om nulpunktsfluktuationer og Casimir-effekten. Artiklen er skrevet af Patrick Bruskiewich fra Canada og bringes derfor på originalsproget engelsk. Vi skal høre om stabiliteten af atomer i grundtilstanden, vakuumfluktuationer og hvordan de påvirker elektromagnetisk stråling. Herefter omtales Casimir-effekten, der kort fortalt går ud på, at to ledende metalplader anbragt overfor hinanden i vakuum, vil blive tiltrukket mod hinanden pga. af et højere tryk fra vakuum udenfor. Til sidst demonstreres hvordan Newtons universelle tyngdelov kan udledes fra de tidligere gennemgåede resultater.

Vi har et par boganmeldelser og slutter af med en julenød!

Men først bringes lidt nyheder fra forskningsfronten.

God læselyst,

Gamma


Gamma redaktionen, gamma@nbi.dk