forsiden

Γ Gamma 114Indhold


Forord

Velkommen til et nyt nummer af Gamma.

I dette nummer af Gamma byder vi først på en artikel om de interessante forsøg man kan lave i et glas vand - hvis man lader det falde ud over kanten af glasset eller udsætter det for en elektrisk spænding hen over overfladen. Billedet på forsiden demonstrerer tydeligt, at her sker der noget spændende. Artiklen er skrevet af Lene Oddershede, som arbejder med systemer 'udsat for voldsomme påvirkninger' i Niels Bohr Institutets biofysikafdeling.

Herefter har vi en artikel om Kvantekryptering skrevet af Peter Møller Nielsen som er speciale studerende ved Fysisk Institut, Aarhus Universitet. Det er en kendt sag, at elektronisk transmission af data, f.eks. med kreditkort eller køb over internettet, kan opsnuses af uhæderlige computerhackere. Derfor er det af stor betydning, at datasikkerheden hele tiden følger med udviklingen. Med en almindelig PC kan de ældre krypteringsalgoritmer baseret på hundredecifrede primtal allerede knækkes. Kvantekryptering er et bud på fremtidens datasikring.

Vi bringer denne gang to boganmeldelser. Først en anmeldelse af bogen 'Kaos og ikke-elefanter', om forskning indenfor ikke-lineære systemer. Derefter følger en omtale af 'Videnskabernes København', som er et prisværdigt forsøg på, at få videnskaberne ind i historiebøgerne.

Men først har vi et par nyheder.

God læselyst,

Gamma


Gamma redaktionen, gamma@nbi.dk