forsiden

Γ Gamma 113Indhold


Forord

Velkommen til dette påskenummer af Gamma.

I dette nummer har vi først en række nyheder som med al tydelighed viser, at fysikken udvikler sig i disse år. Der er stadig nye ting at opdage!

I den første artikel kigger, ph.d.-studerende på Teoretisk Astrofysik Center, Steen Hansen, på fysikken bag mikrobølgebaggrundsstrålingens 'power-spektrum'. De fysiske processer der bidrager til de forskellige 'toppe' i spektret bliver forklaret i denne introduktionsartikel. Perspektiverne for bestemmelse af de kosmologiske parametre er en meget interessant anvendelse.

I den anden artikel, som omhandler jord-måne-sol systemet, tager René Michelsen tråden op fra artiklen om Delauneys måneteori i Gamma 109. Artiklen bygger på forfatterens speciale i dette fundamentale - og lidt formeltunge - emne inden for celestmekanikken.

Til sidst har vi en enkelt boganmeldelse af en bog om den matematiske baggrund for Einsteins almene relativitetsteori, skrevet for humanister men absolut læseværdig for de historisk og matematisk interesserede fysikere.

I det sidste nummer af Gamma bragte vi en artikel om 'Vekselvirkningsfrie målinger'. Forfatternes endelige version nåede ikke at komme redaktionen i hænde før trykningen, vi beklager selvfølgelig denne fejl. Den korrekte version kan til gengæld findes i den elektroniske udgave på nettet: www.nbi.dk/~gamma/gamma112/indhold.html

God læselyst,

Gamma


Gamma redaktionen, gamma@nbi.dk