forsiden

Γ Gamma 112Indhold


Forord

Velkommen til dette julenummer af Gamma!

Først bringer vi en artikel om Vekselvirkningsfrie målinger af Anders Andersen og Jesper Christiansen. Forfatterne, der begge er specialestuderende på Niels Bohr Institutet, arbejder bl.a. med Random Matrix Teori og har skrevet artiklen efter at have fulgt kurset "Kvanter og stoffets opbygning" ved Ole Ulfbeck. Emnet for artiklen er følgende: Man lader et kvant, der er i en superposition af to tilstande, passere en interferometeropstilling der tillader at kun den ene komponent af superpositionen ændres. Det er derved muligt at detektere et objekt, der blokerer den ene lysvej, uden at det indsendte kvant absorberes -- en såkaldt vekselvirkningsfri måling.
NB: Net-udgaven af artiklen er forfatternes senere og endelige version, som ved en fejl ikke nåede at komme med i den trykte udgave af Gamma.

Læsere, der er til mere eksperimentelle resultater kan glæde sig til den næste artikel. Den danske deltagelse i Mars-eksperimenterne tæller blandt andet Morten Bo Madsen, der er lektor på Ørsted Laboratoriet, NBIfAFG. Vi er glade for at kunne præsentere en førstehånds beretning om de mange danske og internationale resultater af Mars-eksperimenterne. Artiklen slutter af med at skue lidt ind i fremtiden som vil bringe flere spændende ekspeditioner til den lille røde planet.

Herefter ser Henriette Elvang på de seneste resultater fra CERN og Fermilab som tester Tidssymmetribrud. Henriette er studerende på NBI og desuden redaktør på Gamma.

Endelig har vi en boganmeldelse af en bog som er et flot eksempel på videnskabsformidling -- 'Lysfænomener i naturen'.

Vi ønsker læserne en god jul og et godt nytår.

God læselyst,

Gamma


Last modified: Thu Dec 14 15:08:29 MET 1995
Gamma redaktionen, gamma@nbi.dk